Voorste kruisbandreconstructie

Tijdens sporten of door een ongelukkige beweging kan de voorste kruisband scheuren. Uw orthopedisch chirurg kan in bepaalde gevallen adviseren de voorste kruisband te vervangen. Dit heet een voorste kruisband reconstructie

De knie
De klachten
Wanneer voorste kruisband vervangen?
Resultaat van de operatie
De operatie

Complicaties
Wanneer contact opnemen met de arts?
Heeft u nog vragen?
Colofon

De knie
De knie is een scharniergewricht. Het bestaat uit twee botdelen: het scheenbeen en het dijbeen. Op de botuiteinden zit een laagje kraakbeen. Deze laag is elastisch en vangt schokken en stoten op, zodat de knie soepel beweegt. Aan de voorkant van het kniegewricht zit de knieschijf. Aan de binnen- en buitenzijde van de knie zit een meniscus: een soort stootkussen. Midden in het kniegewricht ligt de voorste kruisband. Deze voorkomt dat het onderbeen tijdens het lopen en het maken van draaibewegingen naar voren schiet.

De klachten
Tijdens sporten of door een ongelukkige beweging kan de voorste kruisband scheuren. Dit voelt alsof er iets knapt in de knie. U heeft een instabiel gevoel in de knie en u kunt door uw knie zakken.

Wanneer kruisband vervangen?
De orthopedisch chirurg stelt eerst vast of de voorste kruisband is gescheurd. Hij doet dit aan de hand van uw klachten, lichamelijk onderzoek, röntgenfoto’s en eventueel een kijkoperatie (artroscopie). 
Meestal bestaat de behandeling in eerste instantie uit fysiotherapie. Als dit onvoldoende helpt, kan de orthopedisch chirurg voorstellen een nieuwe kruisband te plaatsen. Dit is ook mogelijk als u niet alleen een gescheurde kruisband heeft, maar ook een gescheurde meniscus. Om de meniscus goed te laten genezen en om nieuwe meniscusscheuren te voorkomen, is het namelijk van belang dat de voorste kruisband goed functioneert. 

Resultaat van de operatie
Na de operatie en de revalidatie voelt de knie stabieler. Ongeveer 90 procent van de behandelde personen heeft geen last meer van het doorzakken van de knie. Nieuw letsel blijft natuurlijk wel mogelijk. De kans op een scheuring in de voorste kruisband is over het algemeen groter bij contactsporten.

De operatie
De voorbereiding op de operatie
De operatie gebeurt onder algehele narcose of met een ruggenprik. Bij opname bespreekt u de mogelijkheden en uw keuze met de anesthesist.

De operatie
Bij deze operatie worden twee technieken veel gebruikt:
1) herstel van de voorste kruisband met een deel van de knieschijfpees;

2) de hamstringtechniek, met gebruik van de pezen van de buigspieren van de bovenbenen. Deze spieren zitten aan de achterkant van uw dijbeen en heten hamstrings.

De operatie duurt één tot anderhalf uur. Bij de eerste techniek gebruikt de orthopedisch chirurg het middelste deel van de pees van de knieschijf. Aan beide zijden zit een stukje bot. Deze nieuwe kruisband wordt op de oorspronkelijke plaats van de voorste kruisband geplaatst. De ingreep in het gewricht wordt gecontroleerd met een kijkoperatie. Na de operatie zit er een litteken aan de voorzijde van de knie.

Bij de tweede operatietechniek wordt een nieuwe kruisband gemaakt van twee pezen van de hamstrings. Tijdens de operatie zet de orthopedisch chirurg de nieuwe kruisband vast met twee schroeven. Hiervoor zijn verschillende methoden mogelijk.

Nabehandeling
De opnameduur is 1 of 2 dagen. De eerste dag na de operatie start u met fysiotherapie: u doet oefeningen om de knie weer tot 90 graden te buigen en voldoende te kunnen strekken. Een kruisbandoperatie is over het algemeen niet erg pijnlijk: tegen pijn en zwelling krijgt u medicijnen. Als het buigen, de pijn en de zwelling onder controle zijn, leert u lopen met twee krukken. Daarna kunt u naar huis.
Het streven is om na 4 weken zonder krukken te lopen. U kunt dan ook weer fietsen en autorijden. U krijgt begeleiding van een fysiotherapeut. In de eerste weken moeten de pijn en de zwelling verminderen. Na 4 maanden is de nieuwe pees in het bot vastgegroeid. Na 6 maanden zit de getransplanteerde pees stevig op zijn plek. Een revalidatieschema moet voorkomen dat de pees te vroeg wordt belast.

Reageert de knie goed en is hij niet dik of pijnlijk, dan kunt u na 8 weken beginnen met hardlopen op een vlak terrein. Het duurt ongeveer 6 tot 12 maanden voordat u de kruisband weer volledig kunt belasten en contactsporten weer mogelijk zijn. Deze beslissing neemt u samen met de orthopedisch chirurg of fysiotherapeut.

Complicaties
Ondanks alles, kunnen soms complicaties optreden:

  • U kunt last krijgen van een doof gevoel naast het litteken. Dit kan langere tijd blijven opspelen of blijvend zijn.
  • Het litteken kan bij knielen gevoelig zijn, met name als de knieschijfpees is gebruikt.
  • Tijdens de revalidatiefase kan door (relatieve) overbelasting pijn ontstaan in de knieschijfpees. Met fysiotherapie en belastingvermindering kan dit over het algemeen goed worden verholpen.
  • Uw knie kan af en toe stijf worden: u kunt hem niet goed buigen of strekken.
  • In sommige gevallen moet met een kijkoperatie littekenweefsel worden verwijderd.
  • De kans op wondinfectie en trombose is klein.

Wanneer contact opnemen met de arts
Neem contact op met de arts als:

  • de wond gaat lekken
  • de hele knie dik of rood wordt en/of meer pijn gaat doen
  • u koorts heeft
  • uw kuit dik, warm, rood en/of pijnlijk wordt (tekenen trombosebeen)

Heeft u nog vragen?
Als u nog vragen heeft, neem dan contact op met uw arts. Bekijk ook de film Kruisbandproblemen en de animatie Kruisbandreconstructie.

Colofon
Deze folder is gemaakt onder auspiciën van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV), in samenwerking met de de Nederlandse Vereniging voor Arthroscopie (NVA; www.scopie.info). Deze folder is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kan geen enkel recht worden ontleend aan de inhoud hiervan. De NOV en NVA aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuistheden. Wijzigingen en aanvullingen kunnen op elk moment en zonder voorafgaande aankondiging worden aangebracht. Alle rechten voorbehouden. Copyright © 2012, NOV, ‘s-Hertogenbosch

[naar boven]