Operaties

Vanuit het ziekenhuis krijgt u informatie over de operatie: wat er gaat gebeuren en hoe. U krijgt ook instructies om u op de operatie voor te bereiden, bijvoorbeeld dat u na een bepaalde tijd niet meer mag eten en alleen nog water mag drinken.

Wellicht bent u zenuwachtig voor de operatie. Dat is begrijpelijk, maar probeer u toch zo goed mogelijk te ontspannen door op tijd aanwezig te zijn en bijvoorbeeld wat te lezen.

Voor veel operaties is een dagopname voldoende. Soms is een opname van een nacht nodig en slechts bij grote operaties blijft u meer dan een nacht in het ziekenhuis. Ook over deze opnamen heeft het ziekenhuis informatie voor u.

In zijn algemeenheid geldt overigens dat stoppen met roken een uitstekende voorbereiding is op een operatie. Roken heeft een negatieve invloed op de verdoving/narcose en heeft bovendien een negatieve invloed op het herstel na de operatie.
 

Sinds december 2016 kunnen de orthopedisch chirurgen - vanuit het registratiesysteem (LROI) waarin zij alle orthopedische implantaten registreren - een brief met de juiste informatie over de prothese uitdraaien. Na de operatie is de brief beschikbaar. U heeft hiermee alle relevante informatie - over merk, type, fabrikant etc - bij de hand.

De Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten (LROI) is een register voor gewrichtsprothesen. Hierin staan de gewrichtsprothesen (heup, knie, enkel, schouder, elleboog, pols, vinger en duim) die in Nederland geplaatst zijn; zowel de primaire als de revisieoperaties. Ook de PROMs van de heup, knie en schouder staan in de LROI.
Lees meer over de LROI  en bekijk de uitleganimatie.

Vanaf 2018 maakt de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) voor de classificatie van orthopedische implantaten volledig gebruik van de ODEP-benchmark (Orthopaedic Data Evaluation Panel). Lees meer hierover op de website van de NOV.

Lees meer over soorten knieprothesen en vinger en duimprothesen in het artikel Prothesen in Magazine Zorg voor Beweging 2019/2020.