Operaties

Vanuit het ziekenhuis krijgt u informatie over de operatie: wat er gaat gebeuren en hoe. U krijgt ook instructies om u op de operatie voor te bereiden, bijvoorbeeld dat u na een bepaalde tijd niet meer mag eten en alleen nog water mag drinken.

Wellicht bent u zenuwachtig voor de operatie. Dat is begrijpelijk, maar probeer u toch zo goed mogelijk te ontspannen door op tijd aanwezig te zijn en bijvoorbeeld wat te lezen.

Voor veel operaties is een dagopname voldoende. Soms is een opname van een nacht nodig en slechts bij grote operaties blijft u meer dan een nacht in het ziekenhuis. Ook over deze opnamen heeft het ziekenhuis informatie voor u.

In zijn algemeenheid geldt overigens dat stoppen met roken een uitstekende voorbereiding is op een operatie. Roken heeft een negatieve invloed op de verdoving/narcose en heeft bovendien een negatieve invloed op het herstel na de operatie.
 

Sinds december 2016 kunnen de orthopedisch chirurgen - vanuit het registratiesysteem (LROI) waarin zij alle orthopedische implantaten registreren - een brief met de juiste informatie over de prothese uitdraaien. Na de operatie is de brief beschikbaar. U heeft hiermee alle relevante informatie - over merk, type, fabrikant etc - bij de hand.