Pijnlijke voorvoet

Als u pijn heeft in uw voorvoet, is dat vaak gemakkelijkop te lossen.

De klachten
De oorzaken
Behandelmogelijkheden
Wanneer opereren?
Heeft u nog vragen?
Colofon

De klachten
Als u pijn heeft in uw voorvoet, voelt het gebied tussen de boog van uw voet en de tenen pijnlijk aan. We spreken dan van: metatarsalgieMetatarsale betekent middenvoetsbeentje.
De pijn komt meestal voor in het midden van de voet, in een of meer van de vijf middenvoetsbeentjes.

De oorzaken
Soms wordt de pijn veroorzaakt door eelt onder de voet. Eelt is een opeenhoping van huid die ontstaat door te veel druk op het onderliggende bot. Normaal gesproken is eelt niet pijnlijk. Maar veel eeltvorming kan het lopen bemoeilijken. Te krappe of juist te ruime schoenen kunnen ook pijn in de voet veroorzaken. Te krappe schoenen knijpen de voet samen en zorgen voor extra druk. Te ruime schoenen geven teveel speling, waardoor wrijving ontstaat. Pijn aan de onderkant van de voet kan ook betekenen dat er een band is gescheurd of een gewricht ontstoken is.

De behandelmogelijkheden
Vaak verminderen praktische oplossingen de klachten. Uw arts kan een hulpstuk (orthese) voor uw schoenen aanbevelen. Dit is eigenlijk een soort schokdemper. Ook kunt u het advies krijgen om andere schoenen te dragen. Schoenen die u goed passen, kunnen de oplossing zijn. Deze schoenen moeten een ruime neus hebben, zodat de tenen vrij kunnen bewegen. De hakken moeten niet hoger zijn dan vier centimeter. Heeft u teveel eelt, dan maakt een voetbad het eelt zachter. Daarna kunt u met een puimsteen of een eeltvijl wat eelt verwijderen. De druk neemt hierdoor af.

Wanneer opereren?
Een operatie is in een enkel geval nodig om een uitsteeksel van het bot of een vergroeiing te corrigeren.
Zie ook de infomatie over het Morton-neuroom.)

Heeft u nog vragen?
Als u nog vragen heeft, neem dan contact op met uw arts.

Colofon
Deze folder is gemaakt onder auspiciën van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV), in samenwerking met de NOV Werkgroep Voet en Enkel.
Deze folder is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kan geen enkel recht worden ontleend aan de inhoud hiervan. De NOV aanvaardt geen aansprakelijkheid voor onjuistheden.
Wijzigingen en aanvullingen kunnen op elk moment en zonder voorafgaande aankondiging worden aangebracht.
Alle rechten voorbehouden. Copyright © 2013, NOV, ‘s-Hertogenbosch

[naar boven]