Osteonecrose van de heup

Osteonecrose van de heup is een afwijking waarbij de kop van het dijbeen (bovenbeen) kan inzakken. Deze afwijking kan beginnen met weinig klachten. Het is niet precies vast te stellen wat de oorzaak van osteonecrose is. 

De heup
Wat is het?
De klachten
Wanneer advies vragen?
Behandeling
Wanneer een heupprothese?
Heeft u nog vragen?
Colofon

De heup
Het heupgewricht is een kogelgewricht. Bij het lopen en bewegen draait de kop van het dijbeen soepel rond in de kom van het bekken. Dat is mogelijk doordat er op de kop en in de kom een laag kraakbeen zit. Kraakbeen is een glad verend weefsel.

Wat is het?
Bij osteonecrose van de heup krijgt de kop van het dijbeen te weinig voeding vanuit de bloedvaten. Hierdoor zal de kop van het dijbeen uiteindelijk afsterven en inzakken.

Klachten
Als de kop van het dijbeen is ingezakt, kunnen bewegingen van de heup pijnlijk zijn. Ook kan er een gewrichtsontsteking ontstaan. Hierdoor kunt u mank gaan lopen. Het kraakbeen in de heupkom kan ook verdwijnen. Het kan zijn dat u in de andere heup dezelfde problemen krijgt.

Wanneer advies vragen?
Neem contact op met uw arts als u een zeurende of kloppende pijn voelt in de zijkant van uw heup, uw lies of bil én als het volgende voor u geldt: 

  • u bent tussen de 20 en 50 jaar
  • u heeft last van een ontwrichting van de heup (luxatie) of u heeft eerder een breuk in de heup gehad
  • u drinkt meer dan gemiddeld alcohol
  • u krijgt hormooninjecties (corticosteroïden) toegediend
  • u heeft een van de volgende ziektes: reumatoïde artritis, sikkelcel-anemie, ziekte van het beenmerg, ziekte van Gaucher, chronische pancreatitis, ziekte van Crohn, caisson ziekte of lupus erythematosus (S.L.E.).

Behandeling
Om de diagnose te stellen, zal uw arts uw heup onderzoeken  Röntgenfoto's, een botscan en mogelijk een MRI-scan laten zien of het bot van uw heup afsterft of al dood is. De arts kan hiermee ook vaststellen of de kop van het dijbeen al is ingezakt.

Als u osteonecrose heeft en de kop is nog niet ingezakt, zijn er enkele medische behandelingen mogelijk. Deze behandeling zorgt ervoor dat uw lichaam nieuwe bloedvaten en botcellen aanmaakt. De dode cellen worden vervangen door nieuwe. Mogelijkheden van een behandeling zijn: het verlagen van de druk in het bot of bottransplantatie. Uw arts zal u hierover adviseren.

Wanneer een heupprothese?
Als de heup al is ingezakt door osteonecrose, dan is een totale heupprothese nodig om de pijn weg te nemen en uw heup beweeglijker maken. 

Heeft u nog vragen?
Als u nog vragen heeft, neem dan contact op met uw arts.

Colofon
Deze folder is gemaakt onder auspiciën van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV). Deze folder is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kan geen enkel recht worden ontleend aan de inhoud hiervan. De NOV aanvaardt geen aansprakelijkheid voor onjuistheden. Wijzigingen en aanvullingen kunnen op elk moment en zonder voorafgaande aankondiging worden aangebracht. Alle rechten voorbehouden. Copyright © 2013, NOV, ‘s-Hertogenbosch

[naar boven]