Ik heb artrose van de heup

1. Artrose of 'slijtage'
Artrose is een aandoening van het kraakbeen; het verandert van dikte en samenstelling als we ouder worden. Dat is normaal, maar bij artrose is er méér slijtage van het kraakbeen. Het gladde oppervlak wordt dun, brokkelig, of het kraakbeen verdwijnt helemaal. Het lichaam kan dit niet meer repareren. 
Beschadigd kraakbeen herstelt nauwelijks. Als de kraakbeenlaag dunner wordt of verdwijnt, bewegen de botuiteinden in een gewricht niet meer soepel langs en over elkaar. Er is toenemende wrijving tussen de botten en dat doet pijn. Ook kunnen ruwe uitsteeksels ontstaan op het bot. Er kan zich vocht ophopen in het gewricht en de omliggende weefsels; dan ontstaat er zwelling. De pijn en de zwelling maken bewegen moeilijk.
Er zijn drie oorzaken van artrose:

  • De kraakbeenlaag van het gewricht slijt door onbekende oorzaak. Hierdoor wordt de laag kraakbeen op het botuiteinde dunner. Uiteindelijk komt het bot (gedeeltelijk) bloot te liggen. Deze vorm van artrose komt het meest voor bij mensen van middelbare leeftijd of ouder. 
  • Een ontstekingsreactie van het gewricht kan het kraakbeen aantasten, bijvoorbeeld bij reuma (reumatoïde artritis). Ook hierdoor wordt de kraakbeenlaag op het botuiteinde dunner, of de laag verdwijnt helemaal. Dit kan op iedere leeftijd voorkomen. 
  • Artrose kan ook ontstaan na een andere aandoening, zoals een botbreuk of een aangeboren heupafwijking. Het kraakbeen kan rechtstreeks beschadigd raken, of extra snel slijten door een andere manier van bewegen. De vorm van artrose die optreedt na een botbreuk of ongeval noemen we posttraumatische artrose. Dit kan ook vele jaren na het ongeval nog optreden.

Video: Uitleg over het heupgewricht en over slijtage

Klachten bij slijtage van de heup
De meest voorkomende klacht bij slijtage van de heup is pijn. U voelt pijn in de lies en in de bilstreek. Dit trekt vaak door naar het bovenbeen en de knie. U voelt ook dat uw heup stijver is. Als u opstaat, is de pijn heviger. Dit heet startpijn. Lopen, bukken en de trap oplopen gaan steeds moeilijker. De klachten nemen toe als de slijtage verergert.

Behandeling van artrose van de heup
In eerste instantie helpen medicijnen (ontstekingsremmers) en fysiotherapie meestal. Soms helpt het ook als een patiënt zijn leefstijl aanpast; afvallen en meer bewegen bijvoorbeeld. De orthopeed plaatst pas een heupprothese als andere behandelingen geen of te weinig effect hebben. Lees meer hierover in de Consultkaart Artrose aan de heup.  

Op de website van Thuisarts vindt u informatie over artrose van de heup.