Girdlestone-situatie

Het komt voor dat de orthopedisch chirurg en de patiënt besluiten een heupprothese te verwijderen zónder dat er een nieuwe heupprothese voor terugkomt. Dit heet een Girdlestone situatie (vernoemd naar de Britse professor Gathorne Robert Girdlestone, 1881-1950).

Deze situatie is tijdelijk als het gaat om een infectie bij de heupprothese. Als de infectie weg is, plaatst de orthopedisch chirurg een nieuwe heupprothese.

De situatie is blijvend als de heupprothese eruit moet en het bot niet goed genoeg is om een nieuwe heupprothese te plaatsen. Er kan ook geen nieuwe heupprothese geplaatst worden als de gezondheid van de patiënt onvoldoende is. Mensen die een dergelijke Girdlestone-heup hebben, zijn minder mobiel. Het been zonder heupgewricht is meestal korter; een schoen met dikkere zool compenseert dat verschil in beenlengte. Het effect van de Girdlestone situatie op het dagelijks leven, verschilt per persoon. Dat heeft te maken met iemands conditie, de persoonlijke omstandigheden en de leeftijd.