Een Morton-neuroom in de voet

Als u pijn heeft in de voorkant van uw voet, heeft u mogelijk last van een goedaardig gezwel van een zenuw; een Morton-neuroom

Wat is een Morton-neuroom?
Klachten
Behandeling zonder operatie
Operatie
Heeft u nog vragen?
Colofon

Wat is een Morton-neuroom?
Een neuroom is een goedaardig gezwel van een zenuw. Een Morton-neuroom is een verdikking van het weefsel om de zenuw van de teen. Deze zenuw loopt over de bovenkant van uw voet. Daar gaat hij onder de band door die de middenvoetsbeentjes in de voorvoet met elkaar verbindt. Zo blijft de zenuw op zijn plaats. Een Morton-neuroom komt vaak voor tussen de derde en vierde teen, meestal door irritatie, een aandoening of veel druk. Bij vrouwen komt het Morton-neuroom acht tot tien keer vaker voor dan bij mannen.

Klachten
Meestal is er niets te zien; geen bult of zoiets. De meestal mensen klagen over een brandende pijn die vanuit de bal van de voet/de voorvoet uitstraalt naar de tenen. Er kan gevoelloosheid of een onplezierig gevoel in de tenen ontstaan. De pijn komt tijdens de slaap eigenlijk niet voor, maar als u beweegt of simpelweg schoenen draagt, wordt de pijn meestal erger.

Hardlopers kunnen pijn voelen bij het afzetten van een startblok. Schoenen met hoge hakken kunnen de klachten verergeren. Smalle, te nauwe schoenen zorgen ook vaak voor verergering. De druk op de botjes van de tenen neemt toe waardoor de zenuw meer klem komt te zitten.

Behandeling zonder operatie
Uw arts onderzoekt of er een zwelling tussen de middenvoetsbeentjes zit, vraagt of u pijn voelt als hij drukt op uw voet en bekijkt of u eelt op uw voet heeft. Ook kijkt de hij of er misschien een andere oorzaak is.

De behandeling van een Morton-neuroom is eenvoudig. Een operatie is niet direct nodig. Ruime, comfortabele schoenen geven het bot in de voet de ruimte. Hierdoor vermindert de druk op de zenuw. Inzetstukjes of kussentjes in de schoenen helpen daarbij. Daarnaast kan de arts niet-hormonale ontstekingswerende medicijnen voorschrijven. In meer dan tachtig procent van de gevallen zorgt zo’n gecombineerde aanpak voor verlichting.

Operatie
Als een behandeling zonder operatie niet voldoende helpt, kan de orthopedisch chirurg u vertellen over de mogelijkheden van een operatie. Daarbij wordt een deel van de zenuw of een deel van de laag om de zenuw weggehaald. Na de operatie is een korte herstelperiode nodig.

Heeft u nog vragen?
Als u nog vragen heeft, neem dan contact op met uw arts.

Colofon
Deze folder is gemaakt onder auspiciën van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV), in samenwerking met de NOV Werkgroep Voet en Enkel. Deze folder is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kan geen enkel recht worden ontleend aan de inhoud hiervan. De NOV aanvaardt geen aansprakelijkheid voor onjuistheden. Wijzigingen en aanvullingen kunnen op elk moment en zonder voorafgaande aankondiging worden aangebracht. Alle rechten voorbehouden. Copyright © 2013, NOV, ‘s-Hertogenbosch

[naar boven]