De ‘klikkende’ heup (Coxa Saltans)

Als uw heup een 'klikkende' beweging maakt, is dat meestal pijnloos en onschuldig. Geeft uw 'klikkende' heup pijnklachten, dan kunt u de orthopedisch chirurg om advies vragen.
De heup
Oorzaken en klachten
Hoe wordt het vastgesteld?
Behandeling
Wanneer opereren?
Heeft u nog vragen?
Colofon

De heup
Het heupgewricht is een kogelgewricht. Bij het lopen en bewegen draait de kop van het dijbeen soepel rond in de kom van het bekken. Dat is mogelijk omdat er op de kop en in de kom een laag kraakbeen zit. Kraakbeen is een glad verend weefsel.

Oorzaken en klachten
A. Bij een klikkende heup beweegt meestal een spier of een pees over het dijbeenbot. Dit kan aan de buitenzijde van uw heup zijn of aan de binnenzijde van uw dijbeen.

Buitenzijde heup
Als het platte deel van het dijbeen (dat heet: trochanter) licht uitsteekt, zorgt de spier die aan de buitenzijde van de heup loopt, voor een 'klikkend' geluid bij het bewegen. Net als een elastiekje dat even ergens achter blijft haken, schiet de spier over het bot heen. Dit hoeft geen problemen te geven. Maar het kan na verloop van tijd leiden tot een ontsteking van een slijmbeurs. Dit is een met vocht gevuld ‘kussentje’ tussen een spier of pees en een bot.

Binnenzijde dijbeen
Een andere spier die een klikkende heup kan veroorzaken, loopt van de binnenkant van het dijbeen naar het bekken. Nu veroorzaakt de heen- en weergaande beweging over de kop van het dijbeen het 'klikkende' geluid. Ook hier kan een slijmbeursontsteking ontstaan.

B. Een scheur in het kraakbeen van de dijbeenkop of de heupkom kan ook de oorzaak zijn van een klikkende heup. Dit geldt ook voor losliggende stukjes bot of kraakbeen in het heupgewricht. 

Bij een van deze oorzaken voelt u vaak pijn. De beweging in uw heup is meestal beperkt. Door een los stukje kraakbeen kan de heup blijven haken of op slot gaat.

Hoe wordt het vastgesteld?
De meeste mensen gaan niet snel met een 'klikkende' heup naar een arts, tenzij ze pijnklachten hebben. 
Heeft u pijn, dan zal uw arts eerst de oorzaken van de 'klikkende' beweging proberen vast te stellen. De arts zal vragen wanneer u pijn heeft, welke activiteiten de pijn veroorzaken, of u het 'klikken' kan opwekken en of u een aandoening aan de heup heeft.

Uw arts kan de beweging van de pees en de spier voelen als u de heup buigt of strekt. Röntgenfoto's laten meestal geen afwijkingen zien. Mogelijk is aanvullend onderzoek nodig om andere afwijkingen aan het bot of gewricht uit te sluiten.

Behandeling
Als de klikkende heup niet pijnlijk is, is er geen behandeling nodig. Als u wel pijn heeft:

  • kunt u uw activiteiten aanpassen – probeer herhalende bewegingen van de heup te voorkomen
  • kunt u uw heup eventueel met ijs koelen
  • kunnen rekoefeningen, voorgeschreven door uw arts of fysiotherapeut, u helpen
  • kunnen ontstekingsremmende medicijnen, zoals aspirine of ibuprofen, de klachten verlichten – overleg dit met uw arts.

Als er een slijmbeursontsteking aan de heup is ontstaan, zal uw arts een injectie tegen de ontsteking aanraden.

Wanneer opereren?
Bij een 'klikkende' heup is meestal geen operatie nodig. Als de genoemde behandelingen niet helpen, kan de orthopedisch chirurg een operatie adviseren. Welke ingreep wordt gekozen, hangt af van de oorzaak van de klikkende heup. Uw arts zal u hierover adviseren.

Heeft u nog vragen?
Als u nog vragen heeft, neem dan contact op met uw behandelend arts.

Colofon
Deze folder is gemaakt onder auspiciën van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV). Deze folder is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kan geen enkel recht worden ontleend aan de inhoud hiervan. De NOV aanvaardt geen aansprakelijkheid voor onjuistheden. Wijzigingen en aanvullingen kunnen op elk moment en zonder voorafgaande aankondiging worden aangebracht. Alle rechten voorbehouden. Copyright © 2013, NOV, ‘s-Hertogenbosch

[naar boven]