Correctie van de kniestand

Door een afwijkende stand kan slijtage (artrose) van uw knie ontstaan. Dit kan heel pijnlijk zijn. De orthopedisch chirurg kan u adviseren om de kniestand te corrigeren. 

De knie
Wat is een artrotische knie?
Klachten bij een artrotische knie
Wanneer een correctie van de kniestand?
Voorbereiden op de operatie
De operatie
Nabehandeling
Complicaties
Wanneer contact opnemen met de arts?
Heeft u nog vragen?
Colofon

De knie
De knie is een scharniergewricht. Het bestaat uit twee botdelen: het scheenbeen en het dijbeen. De uiteinden zijn bedekt met een laagje kraakbeen.  Deze laag is elastisch en vangt schokken en stoten op, zodat de knie soepel beweegt. In het gewricht, tussen de botuiteinden, zit aan de binnen- en buitenkant van de knie een meniscus: een soort stootkussen.
Midden in het kniegewricht ligt de voorste kruisband. Deze voorkomt dat het onderbeen tijdens het lopen en het maken van draaibewegingen naar voren schiet. Aan de voorzijde zit de knieschijf.

Wat is een artrotische knie?
Artrose is een aandoening van het kraakbeen van het gewricht. De kraakbeenlaag op de botuiteinden is versleten. Hierdoor komt het bot gedeeltelijke bloot komt te liggen. Uiteindelijk kan de kraakbeenlaag helemaal verdwijnen. Slijtage ontstaat vaak aan één kant (de binnen- of buitenkant) van het kniegewricht. Op deze manier ontstaat een X-knie of een O-knie.

De klachten bij een artrotische knie
Als u tijdens het lopen of lang staan veel pijn heeft, kan dat wijzen op een beschadigde (artrotische) knie. Ook als u opstaat, voelt u pijn (de zogenaamde startpijn). Fietsen levert doorgaans de minste klachten op.

Wanneer een correctie van de kniestand?
Als de artrose min of meer beperkt is tot één kant van het kniegewricht, kan een correctie van de afwijkende stand goede resultaten geven. Tijdens de operatie corrigeert de orthopedisch chirurg de stand van uw been, waardoor de drukverdeling in het gewricht verbetert: het beschadigde deel wordt minder belast. De pijn is daarna voor het grootste deel of helemaal verdwenen. Een knieprothese is dan niet nodig of kan jaren worden uitgesteld.

Voorbereiden op de operatie
De operatie gebeurt onder volledige narcose of met een ruggenprik. De anesthesioloog bespreekt de mogelijkheden met u. Tijdens de opname krijgt u medicijnen om trombose te voorkomen en u krijgt antibiotica om het (kleine) infectierisico te beperken.

De operatie
De operatie duurt ongeveer anderhalf uur. De orthopedisch chirurg doet de correctie meestal net onder de knie, in het scheenbeen. Aan de voorzijde maakt hij een snee. Aan de buitenkant van het bot wordt een wig genomen of aan de binnenkant wordt een wig tussengevoegd. Dit is een wig van kunstbot, donorbot of eigen bot, afhankelijk van de grootte.
Na de correctie zet de orthopedisch chirurg het bot vast met metalen krammen, een plaat met schroeven, of met pennen die door de huid naar buiten steken.

Nabehandeling
U blijft enige dagen in het ziekenhuis. De eerste dag na de ingreep begint u met revalideren en u krijgt pijnstillers. Soms is gips of een brace nodig: dit hangt af van de stevigheid van uw been. Hoeveel u uw knie kunt belasten, hangt af van de operatietechniek en de stevigheid van het bot. U krijgt ondersteuning van de fysiotherapeut. De genezing duurt ongeveer zes weken. Daarna zijn er nog enkele weken nodig om weer volledig te functioneren. Soms krijgt u antibiotica.

Complicaties
Ondanks alles kunnen er soms complicaties optreden:

• een infectie

• onder- of overcorrectie;

• de botstukken groeien vertraagd of niet aan elkaar: dan is een tweede operatie nodig

• trombose, ondanks bloedverdunners

• soms valt een zenuw uit: hierdoor ontstaat een klapvoet. Aanpassing van de schoen is dan noodzakelijk. De zenuwuitval kan tijdelijk of blijvend zijn.

Wanneer contact opnemen met de arts?
Neem contact op met de arts als:
• de wond gaat lekken

• de wond dik wordt en/of meer pijn gaat doen

• u niet meer op het been kunt staan, terwijl dit eerder goed mogelijk was

Heeft u nog vragen?
Als u nog vragen heeft, neem dan contact op met uw arts.

Colofon
Deze folder is gemaakt onder auspiciën van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV), in samenwerking met de NOV Werkgroep Knie. Deze folder is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kan geen enkel recht worden ontleend aan de inhoud hiervan. De NOV aanvaardt geen aansprakelijkheid voor onjuistheden. Wijzigingen en aanvullingen kunnen op elk moment en zonder voorafgaande aankondiging worden aangebracht. Alle rechten voorbehouden. Copyright © 2012, NOV, ‘s-Hertogenbosch

[naar boven]